"Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid
van de gezondheidszorg bevorderen"Fragment uit artseneed van KNMG

Dr. Bram Bakker, psychiater

Bram Bakker (1963) is psychiater en medisch directeur van Sitagre.

Bram Bakker volgde na zijn studie Geneeskunde aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam de opleiding psychiatrie in de toenmalige Valeriuskliniek en het VU medisch centrum. Hij is aan de VU gepromoveerd op de behandeling van paniekaanvallen. Aansluitend heeft hij in diverse behandelinstellingen uitgebreide ervaring opgedaan met zeer uiteenlopende psychische problematiek. Zo was hij onder meer actief voor de afdeling psychiatrie van het Sint Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam, het Centrum Eetstoornissen Ursula, de verslavingsklinieken SolutionS en Rodersana, en multidisciplinair behandelcentrum Vitaalpunt.

Momenteel legt Bram zich toe op de ontwikkeling van Sitagre als onafhankelijk medisch expertise centrum dat gespecialiseerd is in diagnostiek, behandeladvies en zorgbemiddeling bij psychische klachten. Eén en ander vanuit het inzicht dat veel mensen onnodig worden belast met psychiatrische labels om voor vergoeding van hulp in aanmerking te komen, terwijl de GGZ niet altijd de enige of juiste oplossing is en regelmatig wel tot vertraging leidt.

Bram Bakker is één van de eerste psychiaters die leefstijl is gaan betrekken bij de diagnostiek en behandeling van psychische klachten en problemen. Zo nam hij het initiatief voor running therapy. Dat is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten.

Naast zijn werkzaamheden als psychiater is Bram Bakker veelgevraagd spreker en schrijver. Hij heeft onder meer de volgende boeken geschreven:

  • Te gek om los te lopen. Misverstanden in de psychiatrie
  • Loden last, het taboe rond zelfmoord (Geschreven met Bram Hulzebos)
  • Te zot voor woorden. Een kritische kijk op de psyche en de psychiatrie
  • De dwarse psychiater (Verzameling van columns)
  • Running Therapie (Geschreven met Simon van Woerkom)
  • Verademing (Geschreven met Koen de Jong)
  • Zucht. Verslaving van speen tot spuit (Geschreven met Meindert Inderwisch)
  • Over seks gesproken
  • Geluk uit een potje
  • Blijf Beter! Recepten voor betere zorg en meer gezondheid

Enkele podcasts van Bram zijn:

Sinds 2015 is Bram Bakker voorzitter van de Mental Health Foundation, een goede doelen stichting die het taboe op psychische ziektes wil helpen doorbreken en die vooral bekend staat om de organisatie van het jaarlijkse Depressie Gala in samenwerking met het ministerie van VWS.

Tussen zijn drukke bezigheden vindt Bram altijd tijd voor zijn passie hardlopen. Zijn persoonlijk record op de marathon is 02:46:23.

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, vindt Bram Bakker 'een beroepsrevolutionair'. Van Os: "Hij heeft een positie veroverd in het bewustzijn van mensen."

Verwijzers

Dit product wordt ingezet voor een snelle deskundige beoordeling van psychische klachten en zonodig de toeleiding naar juiste hulp en zorg. Bijvoorbeeld vanwege de vraag of sprake is van ziekte, bij twijfel over ...

Meer informatie

Over ons

Sitagre is een Medisch Expertise Centrum op het gebied van Psyche en Gezondheid. Wij zijn gespecialiseerd in het beoordelen van psychische klachten en stoornissen van mensen die problemen ervaren in hun persoonlijk, sociaal en/of ...

Meer informatie

De website www.sitagre.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.