"Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid
van de gezondheidszorg bevorderen"Fragment uit artseneed van KNMG

Psychiaters moeten minder snel antidepressiva voorschrijven

27 maart 2017 - Opiniepagina De Volkskrant

Psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema reageren op de stelling dat minder snel antidepressiva moet worden voorgeschreven.

Bram Bakker is van mening dat antidepressiva niet genezend zijn maar ondersteunend. Hij vindt daarom dat ze alleen mogen worden ingezet als onderdeel van een groter behandelplan waarin ook aandacht is voor alle andere dingen die je kunt doen om je stress te managen, te zorgen dat je je bioritme handhaaft, dat je voldoende rust krijgt en niet alleen maar in je bed blijft liggen.

Esther van Fenema is van mening dat het de kunst is om de juiste afweging te maken tussen de noodzaak van medicatie en de eventuele bijwerkingen, zoals maag-darmklachen, duizeligheid en seksuele stoornissen die soms - tijdelijk - kunnen optreden. Zij ziet antidepressiva soms als enige oplossing, vooral bij mensen die in de familie belast zijn met depressieve stoornissen. Daar waar een sterke biologische component speelt hebben antidepressiva vaak een gunstig effect.

Download hieronder het artikel.

Verwijzers

Dit product wordt ingezet voor een snelle en deskundige beoordeling van (stressgerelateerde) psychische klachten en zonodig de inschakeling van goede hulp. Eerste stap ...

Meer informatie

Over ons

Sitagre is een Medisch Expertise Centrum op het gebied van Psyche en Gezondheid. Wij zijn gespecialiseerd in het beoordelen van psychische klachten en stoornissen van mensen die problemen ervaren in hun persoonlijk, sociaal ...

Meer informatie

De website www.sitagre.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.